четвртак, 30. јун 2011.

Отворено писмо Александру II Карађорђевићу






Косара Гавриловић

Ваше Краљевско Височанство,
...
Када сам Вам 17. фебруара 2008. године у манастиру Бањска, после свечаног Молебна у Косовској Митровици, рекла да је Ваш говор, одржан у цркви препуној српског народа, био потпуно промашен јер сте говорили као представник британске владе а не као човек који се нада да ће једног дана бити престолонаследник Краљевине Србије, Ви сте се наљутили и дали маха тој љутњи до таквог степена да сам мислила да ћете ме не само вербално већ и физички напасти. Принцеза Катарина, у покушају да Вас умири, нашла је за сходно да ми каже да не смем тако да говорим "свом краљу." Указала сам јој на чињеницу да Ви нисте краљ, на шта је она одговорила "Он је мој краљ". "Али није мој. Нити је краљ српског народа. Нити ће бити ичији краљ ако овако продужи."

После овог Вашег најновијег срамног чина, има ли иједног Србина који се данас не би сложио са мном ?

У Београду, 31. маја 2011.


Косара Гавриловић (рођена 1924) једна је од најугледнијих представница старог српског исељеништва. Ћерка је др Милана Гавриловића (1882-1976), краљевског министра и дипломате. Дипломирала је француски и руски на Кембриџу. Предавала је на Универзитету Џорџ Вашингтон у Вашингтону и радила у Светској банци. Након пензионисања, била је преводилац Владике Артемија, и једно време живела у манастиру Грачаница (2008-2010). Поред препева 21 српске народне песме на енглески (Songs of Serbia, Serbian Literary Company, Toronto, 2002), госпођа Гавриловић је објавила и збирку песама на енглеском и српском Walls and Cracks in Walls, као и књигу Ребека Вест и Гавриловићи(Жагор, Београд 2008).

Повод за ово писмо Косаре Гавриловић било је следеће саопштење „Канцеларије Њ.К.В. Престолонаследника АЛЕКСАНДРА II“

Престолонаследник Александар честитао Председнику и Влади Србије поводом хапшења генерала Ратка Младића.

Београд, 26. мај 2011 – Њ.К.В. Престолонаследник Александар II честитао је данас председнику Србије Борису Тадићу, премијеру Мирку Цветковићу и Влади Србије на хапшењу најтраженијег Хашког бегунца генерала Ратка Младића. Престолонаследник је нагласио значај овог догађаја за европску перспективу Србије, јер је ово хапшење било један од главних услова које је Европска комисија поставила за наше чланство у Европској унији. Престолонаследник се нада да ће сада чланство Србије у Европској унији бити брже и да ће тај процес бити далеко једноставнији.

Нема коментара:

Постави коментар