четвртак, 28. април 2011.

Barone di Ust, cittá in Transilvania

2009 godine na pesmi evrovizije mnogi su se iznenadili cuvsi predstavnicu Moldavije ,naime prateca grupa je nastupila u narodnoj nosnji i etno ritmu iz koji kao da je dosao iz Srbije i Sumadije .
Da bi bolje razumeli otkud tolika slicnost trebalo bi da se zna kako su nekad srbi nazivali Moldaviju za nase prece to je bila zemlja koju su zvali Bogdanska i Karabogdanska .A narod je bio Basarabi ili Karabogdanci .A taj naziv Besarabi je u slobodnom prevodu znacio Bes-Srbi .Prve informacije o Moldaviji u srpskim tekstovima pominju se u "Žitiju Stefana Lazarevića", koje je 1435. godine napisao Konstantin Filozof. I u drugim srpskim srednjovekovnim spisima Moldavci se pominju kao Basarabi i Karabogdanci, a njihova zemlja kao Basarabina zemlja, Moldavska zemlja, Bogdanska zemlja, Karabogdanska itd.
U srpskim narodnim pesmama kao što je "Dioba Jakšića", pominje se Karabogdanska.
U prvoj polovini 17. veka Ivan Gundulić u "Osmanu" opisuje Hotinsku bitku koja se odigrala na Dnjestru u Basarabiji 1621. godine, između Poljaka i Turaka i tu govori i o Bogdancima i o njihovoj zemlji Bogdaniji.

Interesantno je da je Moldova kao poseban region nastao tek u 14.veku.....kad su austro-ugari želeli Vojnu krajinu da ih štiti od Tatara..Naziv je ova oblast dobila po reci Moldovi koja teče kroz Bukovinu

Prvim se vojvodom (srpska titula) naziva Dragoš iz Maramureša..bas onog dela današnje Rumunije gde i dalje žive Sarbi... igraju sarbska kola .....Doselio se u godini srpskog Boja na Kosovu i vladao u Bukovini,,verovatno je on napravio vojnu krajinu.
U dubrovačkoj hronici iz 1601. Dragoš ije “barone di Ust, cittá in Transilvania” (“Baron of Hust, a town in Transylvania”)
.a pravi osnivač je Bogdan iz Maramureša, doseljenik sa Balkana, iako je treći-četvrti vojvoda po redu

Vikipedija citira da je iz oblasti Vranja i da je doveo toliko ljudi da su se devet meseci preseljavali..

Treba dodati i to da se mosti najvece srpske svetiteljke sV Petke nalaze danas u glavnom gradu moldavije Jasiju.

Нема коментара:

Постави коментар