уторак, 6. јул 2010.

GORAN OSTOJIĆ


Goran Ostojić je rođen 1962. godine u Bačkom Dobrom Polju (opština Vrbas). U osnovnu školu pošao je sa pet godina, kada se sa porodicom preselio u Jagodinu, sa 17 godina je kao odličan đak završio gimnaziju. U osnovnoj školi privlačile su ga discipline koje su postepeno u njemu oblikovale budućeg vojnika: bio je radio amater, aero-modelar, završio je kurs prve pomoći, a sa 13 godina bio je i dobrovoljni davalac krvi. U četrnaestoj je izmolio očevu saglasnost, koja je bila obavezna, i postao najmlađi padobranac prethodne Jugoslavije u Aero Klubu "Naša Krila", ubrzo najmlađi pilot jedriličar, zatim je položio za motornu pilotažu. Voleo je sportove koji zahtevaju hrabrost i spremnost da se prihvati izazov, pa se uz košarku i fudbal najviše posvećivao karateu.
Sa sazrevanjem i završetkom gimnazije kao da je trasa životnog puta postajala sve određenija. Logička posledica ratničkih korena i zasipanog genetskog koda, porodične tradicije ali i zelja da se u padobranstvu usavrši bilo je opredeljenje za vojnički poziv, upis na Vojnu akademiju i izbor ne kod svih omiljenog smera-pešadije.
Kao odličan pitomac Vojne akademije, dobio je elitni raspored: Niš, 63. padobranska brigada. Vojnički put počeo je od komandira voda čete, do načelnika operativne službe i načelnika štaba brigade. Dve godine je komandovao ovom brigadom, bio je najmlađi komandant 63. padobranske brigade i najmlađi komandant brigade u Vojsci Jugoslavije.
Goran Ostojić nije ni znao da je predviđen za čin potpukovnika. To unapređenje trebalo je da mu se dodeli na dan brigade. (14.10.)U to vreme on je bio na terenu.Goran Ostojic, nacelnik staba 63. Padobranske Brigade,poginuo je na granici sa Albanijom 28. jula 1998. godine.
Posthumno unapredjen u potpukovnika. Nosilac ordena za hrabrost. Osnovna skola u Jagodini nosi njegovo ime, kao i memorijalni padobranski kup. Neka ti je vecna slava Gorane!

1 коментар:

  1. Srbijo mati, ne zaboravi svoje Obilice, jer oni tebe nisu i zivot su dali za tebe, da bi smo mi deca tvoja ziveli dalje. Neka mu je vecna slava! Kosovo je Srbija!

    ОдговориИзбриши